Jak samodzielnie wykonać tort weselny?

Jak samodzielnie wykonać tort weselny?

Tego wypieku nie może zabraknąć na przyjęciu weselnym. Dla tych, którzy nie chcą zamawiać gotowego tortu w cukierni, nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać go samodzielnie – może mama albo przyszła teściowa podejmie się tego zadania?

Składniki na tort na wesele

Do przygotowania subtelnego tortu z nutą orzechową potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:

  • na ciasto (biszkopt) – 6 dużych jajek, 1 czubata łyżka cukru wanilinowego, 220 g cukru, duża szczypta soli, 175 g mąki tortowej typ 405, 1 czubata łyżka oliwy,
  • na krem – 505 g śmietany kremówki 36-procentowej do ciast i deserów (na przykład łaciate), 255 g sera ricotta, galaretka pomarańczowa,
  • na masło orzechowe – 2 pełne szklanki fistaszków niesolonych i nieprażonych, duża szczypta soli, 2,5 łyżki miodu naturalnego (na przykład spadziowego czy akacjowego),
  • na poncz – sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny, mały kieliszek wódki 40-procentowej, trochę przegotowanej wody oraz cukier do smaku,
  • na dekorację – owoce (na przykład maliny, borówki, porzeczki, agrest), dwukolorowa masa cukrowa, uprażone orzeszki ziemne,
  • ponadto – gruboziarnista bułka tarta, gęsta polewa czekoladowa.

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto należy: białka oddzielić od żółtek (żółtka na później pozostawmy w drugiej misce) i ubijmy je na sztywno ze szczyptą soli.

Następnie do ubitych białek dodajmy cukier wanilinowy. Dodawajmy cukier porcjami, jednocześnie nie przerywając czynności ubijania.

Cały czas miksując (bez przerywania) na niskich obrotach, dodawajmy po jednym żółtku. Wsypmy mąkę tortową przesianą wcześniej przez sitko, i na koniec wlejmy oliwę. Całość porządnie i starannie wymieszajmy.

Następnie ciasto przełóżmy do tortownicy o średnicy 24-25 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Całość należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza i pieczmy na złocistą barwę 42-47 minut.

Kiedy biszkopt już całkowicie wystygnie przekrójmy go na dwa równe blaty. Nasączmy je ponczem. Natomiast spód posmarujmy aksamitnym i znakomitym w smaku masłem orzechowym.

Aby przygotować masło orzechowe należy: fistaszki zmiksować za pomocą robota kuchennego. Następnie je posólmy, posłódźmy miodem naturalnym i jeszcze raz zmiksujmy.

Aby przygotować poncz należy wymieszać z sobą wszystkie składniki podane na poncz.

Aby przygotować krem należy: dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić w misce. Dodajmy następnie ser ricotta i go zmiksujmy. I wlejmy dobrze rozpuszczoną w 125 ml wrzątku i wystudzoną galaretkę pomarańczową. Ponownie całość zmiksujmy.

Następnie na warstwę masła orzechowego wyłóżmy trochę więcej niż połowę kremu. Rozsmarujmy. Przykryjmy ostrożnie drugim blatem. Wierzch oraz boki posmarujmy pozostałą częścią kremu. Całość wyrównajmy. Boki przyozdóbmy poprzez obsypanie ich urażonymi na patelni i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Na wierzchu przygotujmy dekorację w postaci wianuszka z owoców. Tort wstawmy do lodówki na minimum 4 godziny czasu, aby masa nam dobrze stężała.

Przed podaniem dla gości weselnych wierzch udekorujmy jeszcze owocami, można ustawić też figurki młodej pary.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry