Wybór weselnego menu to jedno z najważniejszych zadań, którego podejmują się przyszli małżonkowie. Chociaż wybór potraw na wesele wydaje się prostym zadaniem, tak naprawdę może być to niemałe wyzwanie. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas wybierania weslnego menu. O czym trzeba pamiętać? Jakie dania na wesele warto wybrać? Odpowiedzi na najważniejsze pytania związane z tematem znajdziesz poniżej. Zapraszamy do lektury.
Wybór weselnego menu – kilka ważnych informacji
Weselne przyjęcia rozpoczynają się o różnych porach. Zazwyczaj pierwszy posiłek jest czymś w rodzaju obiadokolacji. Trzeba pamiętać nie tylko o daniu głównym, ale również o przystawce oraz zupie. Nie można zapomnieć także o deserze, który osłodzi gościom zabawę. Wybierając menu weselne, warto być ostrożnym. Zdecydowanie lepiej wybierać lekkie, ale sycące i smaczne potrawy niż ciężkie posiłki. Składniki, które obciążają żołądek i mogą powodować wzdęcia to zły pomysł. Po spożyciu takiego jedzenia goście mogą czuć się ociężali, co skutecznie odbierze im ochotę na weselną zabawę. Warto także pamiętać, aby wśród dań weselnych znalazły się propozycję dla wszystkich gości. Jeśli wśród zaproszonych osób znajdują się także wegetarianie, pamiętajcie o ich potrzebach. Dania mięsne są sycące i smaczne, ale nie każdy spożywa mięso na co dzień. Warto w menu weselny uwzględnić więc propozycje bez mięsa.
Każdy człowiek lubi mieć wybór. Jest to kolejna ważna kwestia, o której nie należy zapominać wybierając weselne menu. Jeśli na przykład do dania głównego wybieracie ziemniaki, warto jako drugą opcję zaproponować gościom na przykład ryż. Jeśli w głównym daniu znajduje się mięso, warto jako drugą opcję zaproponować gościom na przykład rybę. Różnorodność, jeśli chodzi o weselne menu to dobry wybór. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł sam zdecydować, jak ma wyglądać jego posiłek. W menu weselnym warto postawić także na sezonowe owoce. To doskonały sposób na orzeźwienie, chętnie sięgną po nie także osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać słodyczy i ciast. Owoce sezonowe sprawdzają się także doskonale jako ozdoba dań. Warto porozmawiać na ten temat z osobą z którą ustalacie weselne menu.
W kwestii deserów podawanych przez obsługę, warto postawić na nowości. Zdecydujcie się na ciasta, których goście nie znajdą na słodkim stole. Pamiętajcie także o detalach, które mają ozdobić podawane przez obsługę słodkości. Wszystko powinno prezentować się estetycznie i zachęcać do skosztowania słodkości. Warto pamiętać, że desery podawane przez obsługę nie muszą być tradycyjnymi ciastami. Świetnie sprawdzą się także orzeźwiające desery lodowe lub creme brulee.
Ciepłe posiłki na weselu
Poza daniem głównym, na weselnym przyjęciu nie może zabraknąć innych ciepłych posiłków. Jest to szczególnie ważne, jeśli wesele odbywa się w okresie jesienno-zimowym. W takim przypadku trzeba zaproponować gościom jeszcze jedno lub nawet dwa ciepłe dania w czasie trwania zabawy weselnej. Dzięki temu goście nie tylko nabiorą energii, ale także poradzą sobie lepiej ze skutkami spożytego alkoholu. Oto kilka propozycji ciepłych dań, na które warto postawić:
- Krokiety na ciepło,
- Pierogi z ciasta francuskiego,
- Tortille sakiewki,
- Kotlety de volaille,
- Pieczone udka,
- Zrazy zawijane.
Na stole powinny znaleźć się także dodatki, warto wybrać różnorodne sałatki. Świetnie w roli dodatków sprawdzają się również kopytka, talarki, ryż, frytki.
Napoje na weselu
Poza jedzeniem, na stołach nie powinno zabraknąć także napojów. Przed wykonaniem zamówienia obliczcie ile litrów picia potrzebujecie. Poza tradycyjną wodą, trzeba zadbać także o owocowe soki, przydadzą się także napoje gazowane. W tej kwestii warto wspomnieć także o napojach ciepłych. Kawa i herbata to podstawa, o której nie należy zapominać.